Srbija u očima putopisaca, od antičkih vremena do današnjih dana Srednjevekovno vino i hleb koje su probali franskuski plemić i nemački vitez

Srbija u očima putopisaca, od antičkih vremena do današnjih dana Srednjevekovno vino i hleb koje su probali franskuski plemić i nemački vitez
3 maja, 2020 Milica

Srbija u očima putopisaca, od antičkih vremena do današnjih dana

Srednjevekovno vino i hleb koje su probali franskuski plemić i nemački vitez

Najbolji i najdetaljniji putopis koji se odnosi na srpske krajeve u srednjem veku sastavio je francuski plemić Bertrandon de la Brokjer koji je po nalogu vojvode od Burgundije Filipa Dobrog poslat je da prouči prilike u Turskoj i da donese podatke o vojsci i naoružanju.

O putovanju je vodio opširan dnevnik i to iz ugla nepristrasnog posmatrača. Opisivao je manastire, crkve, vladare, dvorove, život i razonode plemstva, vojsku i njenu opremu, a putopis je sastavio tek 22 godine po povratku u Francusku.

Naočiti erudita Branković

Na putu kroz Srbiju susreo se u Nekudimu i sa despotom Đurđem Brankovićem kog je opisao kao lepog i krupnog čoveka.

„Njegove čelično plave oči privlače tuđ pogled kao što magnet sebi vuče gvožđe. Vrlo je priseban, rečit i ubedljiv. Tečno govori mađarski, grčki, italijanski i francuski jezik. Kao državnik, sa odlikama oštroumnog diplomate, okretnog finansijera i hitrog političara, on ne ustupa vojskovođi oprobanom u više prilika još za života despota Stefana. Pobožan je i milostive ruke prema ništim (siromašnima).”, naveo je Bertrandon de la Brokjer

Takođe je naveo da su i sva tri njegova sina, kao i otac, prijatne spoljašnosti. Opisao je i despotovu gardu navodeći da ih ima dosta, da su veoma lepi i stasiti ljudi i da nose duge kose i brade, jer se svi drže grčke vere. Zapazio je i da despot ima mnogobrojno dvorjanstvo.

Od Pirota do Beograda

Prešavši ravnicu, ušao je u gorovit predeo i dospeo do gradića po imenu Pirot (Pirothe), za koji navodi da je malo mesto, blizu jedne planine na severu. Sa jedne njegove strane protiče Nišava, a sa druge se nalazi velika baruština. U njemu živi mali broj Turaka.

Niš je po njegovim zapažanjima grad koji se prostire u ravnici na reci Nišavi i nalazi se u lepom kraju u kome raste pirinač. Po odlasku iz Niša projahao je kroz lep kraj, ravan i gusto naseljen, sa velikim brojem sela a zatim kroz vrlo veliku šumu, koja je u ne mnogo visokim planinama.

Kruševac (Korsebec) je opisao kao malu, dobro utvrđenu varoš. Despotov Nekudim je opisao kao varoš sličnu selu u vrlo lepom i dobrom kraju, koja se nalazi u vrlo lepim šumarcima i rekama pogodnim za svaki lov na divljač i lov na sokolove.

Prošao je i kroz Stalać, i zapisao: „Naiđoh na vrlo lep i dobro naseljen kraj i prođoh preko jednog gradića koji nazivaju Estalasa (Stalać), koji je nekada bio vrlo jako lepo utvrđenje na vrhu jedne planine, tamo gde se reka Nišava uliva u Moravu“.

Nišava se po njemu uliva u Moravu, koja je velika reka, dolazi iz Bosne i deli Bugarsku od Srbije. Takođe je zapisao da je Dunav kod Beograda širok deset latinskih milja, dok je za Tisu rekao da je velika i duboka reka.

Pomenuo je i čuveni srednjovekovni rudarski grad Novo Brdo i rudnik zlata na reci Moravi.

Za Pančevo (Pansej) je naveo da je najravnija zemlja koju je ikada video kao i da putujući kroz Vojvodinu, nije naišao ni na jedno drvo.

„Ta varoš i tvrđava Beograd je u Rasiji i u vrlo lepom kraju; tu protiče lepa i velika reka, koju zovu Sava; koja dolazi iz Bosne i teče pored jednog utvrđenog dvorišta, koje je u podnožju tvrđave i tu se uliva ta rečena reka Sava u Dunav; i ta varoš Beograd je na sastavu ovih dveju reka i na mestu je koje je dosta uzvišeno sa tri strane, a četvrta, koja je prema zemlji je potpuno ravna i može se doći do ivice jarka; u njemu postoji jedno malo pristanište u koje mogu stati petnaest do dvadeset galija“, pisao je Beograd.

Od pet delova od kojih se sastojao Beograd, Rašanima odnosno Srbima, bilo je dozvoljeno da žive samo u jednom.

Plemić Bertrandon de la Brokjer ostavio je zapisan najstariji opis prevoznog sredstva koje se koristilo u tadašnjoj Srbiji navodeći da je lepo i da ima točkove te da su zadnji točkovi veći od prednjih i da na njimu čovek može odmarati i spavati.

Divljač, ptice i obilje hrane

Brokjerovo opisivanje pokazuje da je Srbija u to vreme bila obrađena, plodna i bogata raznovrsnom divljači i pticama koje su se lovile uz pomoć sokolova i drugih dresiranih ptica grabljivica.

Takođe je ukazao da je tadašnja Srbija obilovala dobrom hranom i ukusnim vinom. Pre Beograda (Belgrado) proputovao je kroz guste šume, brda i doline, i naveo da je po tim dolinama postojalo vliki broj sela i dobrih namirnica, a naročito dobrog vina.

Primetio je da je hleb bio osnovna životna namirnica srpskog stanovništva. Napisao je da je zdrav, ukusan, lak za varenje i šest puta jeftiniji od engleskog.

Poslednji putopisac koji je prošao kroz Srbiju u XV veku bio je riter Arnold Harf, nemački vitez, plemić, pisac i pobožni putnik rodom iz Kelna. Putovao je radi avanture, a preko Italije, Egipta, Sirije u Tursku.

Iza sebe je ostavio delo pod nazivom „Kie Pilegergahrt des Ritters Arnold von Harff von Coln Durch Italien, Syrien, Argypten”, oko 1500. godine. Putopis je prikazan sa četrdeset slika u drvorezu.

Harf je posetio Prištinu, Novi Pazar, Vučitrn i Prijepolje ali je ostavio oskudne opise predela, tek ponekad prenoseći utisak da je neko mesto lepo. Zabeležio je međusobnu udaljenost mesta i njihovu veličinu. Pisao je o zvonima na crkvama i o tome kako ih Turci razbijaju i pretvaraju u topove.

Značajnu pažnju posvetio je jeziku i azbukama zemalja kroz koje je prolazio pa je putopisu priložio prave male rečnike pa mu stoga pripada epitet prvog sastavljača rečnika. Sastavio je i srpsko-hrvatsko nemački rečnik u kome je zabeležio osamdeset izraza i reči i to za hranu, pozdrave, brojeve i slično (na primer voda – wasser, vino – wijn, guska – eyn).

Prvi je priložio i ilustracije uz putopis.

  • Tekst priredila: Milica Bosnić, po knjizi „Putopisi o Srbiji kroz vekove“, autora M. Radanovića;