Ko je bila Biljana Bosnić Ognjenović

Ko je bila Biljana Bosnić Ognjenović
10 jula, 2019 Milica

Ko je bila Biljana Bosnić Ognjenović

Biljana Bosnić Ognjenović je bila plava večita devojčica, sa zelenim očima kao šumskim izvorima – bistrim i dubokim, nežna, sitna, krhka, krotka, beskarjno kulturna i uvek na oprezu da nekoga ne uvredi. Bila je radosna, uvek nasmejana, zaljubljenik u putovanja, u svoj životni poziv, u lepotu i šarenilo sveta, obožavala je svoju porodicu i svog supruga Danila.

Rođena je 21.07.1984. godine u Sarajevu.

Još kao malena devojčica, sa plavim loknicama, bila je zainteresovana za slova i lepotu reči pa ju je baka, kada je imala svega 3 godine, naučila da piše. Od tada je uz sebe uvek nosila notes i olovku i stalno nešto beležila, pisala ili crtala.

Jedan od omiljenih likova iz Biljaninog detinjstva, čiji identitet je često uzimala prilikom igranja sa sestrom, rođakom i drugarima, je bila novinarka April O’ Neil iz poznatog cranog filma „Nindza Kornjače.

Kao posebno nadaren učenik, bila je upisana u eksperimentalno odeljenje Osnovne škole „Dušan Pajić Dašić“ u Sarajevu 1992. godine, ali je zbog ratnih dešavanja, morala je da napusti rodni grad, kada se sa porodicom preselila u Beograd.

Osim za pisanje, Biljana je bila jako nadarena i za umetnost, pogotovo za crtanje, za muziku ali i za sport. Diveći se uspesima Monike Seleš, obožavala je tenis pa joj je neostvareni san bio da postne teniserka,  i duboko je verovala da je to sport u kome je ona mogla ostvariti uspeh i ako je bila sitne konstitucije.

U Beogradu je završila osnovnu školu a zatim gimnaziju “Sveti Sava”. I ako se uvek isticala kao posebno nadaren i odličan učenik, Gimnazija je za Biljanu ostala zabeležena više kao životna škola nego kao obrazovna u klasičnom smislu te reči. Tu je stekla prijatelje sa kojima se družila do kraja života  i koji su kod nje uvek imali posebne kredite zbog dragih uspomena na beskrajna druženja, bežanja sa časova, prve simptije, ekskurzije, dane kada su zaljubljivanja bila jedina tema, dane kada je sve bilo podređeno kvalitetnoj zabavi…

Nakon olako ali uspešno završene gimnazije, Biljana je bez problema upisala željeni fakultet, studije novinarstva na Fakultetu političkih nauka. Opet je bila na vrhu liste, tačnije sedma od 40 studenata koji su primljeni da se finansiraju iz republičkog budzeta. S obzirom da Biljana nikada nije trošila previše vremena na učenje, pa ni na pripremu prijemnog ispita, Biljanina majka je strepela oko rezutata i nije mogla da poveruje da su toliko savršeni, pa je Biljanu više puta slala da proveri listu primljenih studenata, što samu, što sa rođakom a na kraju je i sama otišla da se uveri.

Fakultet je završila na isti način kao što ga je i upisala, sa odličnim ocenama, u roku, bez da je ikada izašla na ispit a da ga nije položila.

  1. godine, završila je i postdiplomske, master studije, smer Komunikologija, takođe na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

U toku osnovnih studija, pisala je za fakultetske novine “Politikolog”. Posebno je bila pohvaljena za snimljenu reportažu o starim zanatima u njenom rodnom gradu, Sarajevu.

Takođe, u toku studija pisala je i za lokalne novine “Čukarica – Rakovica”.

  1. godine počinje da radi kao novinar i urednik časopisa “Turistički svet”.

“Tokom 10 godina novinarskog rada u navedenom časopisu, Biljana se razvila u pravog belog labuda malobrojnih turističkih novinara mlađe generacije, čiji stil ukazuje ne samo na zanatski perfekcionizam već i na prepoznatljiv osobeni stil bogate intelektualne potke, moćnog kolorita i osobenog lajt motiva koji je uvek čvrsto – od početka do kraja vezivao građu tekstova čineći celinu kojoj se nije moglo ništa ni dodati ni oduzeti! Ona je bila pravi sofisticirani istraživač, kavih je malo u turističkom novinarstvu, dragocen zbog svoje sposobnosti da otkriva i prepoznaje a onda to pretoči u informaciju i plasira  brzinom vetra, potpuno svesna da je biti prvi za redakciju najveći izaziv, srećna kada uspe da otkrije nešto važno, pre svih drugih, ponosna, beskrajno ponosna na lajkove koji svedoče da je uspela.” – reči su Biljine glavne urednice, Ljiljanje Rebronja o Biljinom radu.

Za jednu deceniju novinarskog rada, Biljana je napisala dragocene putopise o raznim destinacijama u Srbiji i svetu, pisala je o trendovima u hotelijerstvu i restoraterstvu,  pisala je reportaže, izveštavala nas o dešavanjima u zemlji i inostranstvu a posebno su joj bili dragi  mnogobrojni intervjui  sa poznatim ličnostima iz raznih oblasti (ambasadori, glumci, muzičari, umetnici, šefovi kuhinja, profesori…).

Uspešno je sarađivala je sa ambasadama raznih zemalja a posebnu saradnju je imala sa Bečkom kancelarijom u Beogradu kao i sa zemljama Afrike – Tunisom, Alžirom, Marokom i Egiptom (put u Egipat u septembru 2018. godine je bio poslednje Biljino poslovno a i privatno putovanje na dalju destinaciju).

Polovinom novembra 2018. godine, Biljana je iznenada operisana nakon čega joj je dijagnostifikovana najteža bolest. Nakon kratkog ali teškog bolovanja, 11. januara 2019. godine, u 34. godini života, uz zvuke pesme grupe ABBA “The winner takes it all,  Biljina duša večitog putnika je napustila ovozemaljski svet i otputovala u rajske vrtove.

Poslednji Biljanin intervju, objavljen za vreme njenog života, je bio intervju koji je uradila  sa njoj posebno dragim glumcem mlađe generacije, Milošem Bikovićem, koga je posebno cenila i sa kojim je više puta sarađivala (intervju objavljen je u 90. broju časopisa “Turistički svet”). U 91. broju časopisa “Turistički svet”, na 9. stranici, objavljen je IN MEMORIAM, posvećen Biljani Bosnić Ognjenović, dok je pri kraju istog broja, objavljen poslednji Biljin intervju sa Predragom Peđom Filipovićem, njenim dragim poznanikom, utemeljivačem wellness programa u Srbiji, koji intervju je uporno i besomučno prekucavala sa diktafona dok je bolovala a koji je naposletku oblikovala i dovršila, glavna urednica Turističkog sveta, Ljiljana Rebronja.

Biljana je ostala upamćena po plemenitosti. Obožavala da deli, da daje  i da pomaže. Zbog toga i ova Fondacija kao i nagrada, u čast naše Biljane, koja nas je njenim dragocenim prisustvom u našim ovozemaljskim životima  zadužila da sačuvamo uspomenu na nju i da nastavimo da širimo njenu misiju ljubavi, plemenitosti i razvoja turističkog novinarstva.